Financieel fit zijn voor werknemers is heel belangrijk

Financieel fit zijn heeft een grote invloed op onze mentale en lichamelijke gesteldheid. Als we geen geldzorgen hebben, voelen we ons gelukkiger en ervaren we minder stress of spanningen. Financiële fitheid heeft tevens een positieve invloed op het concentratievermogen én de productiviteit. Dit is niet alleen van groot belang in het dagelijks leven, maar natuurlijk ook op de werkvloer. Een goed concentratie staat namelijk in direct verband met onze productiviteit. Als we bewust bezig zijn met wat we doen, zonder dat onze gedachten daarbij afglijden naar bijvoorbeeld schulden of geldzorgen, zijn we meer proactief. Financieel fit zijn is dus zeker belangrijk bij werknemers. Toch worden financiële problemen bij werknemers niet altijd opgemerkt. In veel gevallen wordt een werkgever hier pas mee geconfronteerd als er langdurig signalen worden afgegeven. Dit kan een verminderde productiviteit zijn, maar ook overmatig ziekteverzuim voor een lange of korte periode.

Financieel fit

De voordelen van financieel fit zijn

Als een werknemer te maken heeft met geldzorgen, schulden of andere problemen van financiële aard, dan heeft dit een directe uitwerking op zijn of haar functioneren. Doordat het concentratievermogen wordt verminderd, daalt ook de productiviteit op de werkvloer. De werkgever beschikt daarbij niet altijd over het juiste inzicht of controle. Doordat een werknemer met financiële zorgen zich liever isoleert, komen de problemen vaak pas in een later stadium aan het licht. Bijvoorbeeld als de werknemer herhaaldelijk om een voorschot vraagt, als er door een derde partij loonbeslag wordt gelegd of als ziekteverzuim zich steeds sneller opvolgt. Deze situatie is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar natuurlijk ook voor de werkgever. Carrière coaching kan daarbij een goede ondersteuning zijn. Deze coaching richt zich niet alleen op het verbeteren van de productiviteit op de werkvloer, maar ook op de financiële fitheid van werknemers.

 

Financieel fit zijn bevorderd de productiviteit

Als werknemer wil je natuurlijk niets liever dan werknemers die lekker in hun vel zitten en daardoor productief zijn. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de sfeer binnen de bedrijfscultuur, maar voorkomt ook langdurig verzuim of ziekmeldingen. Financieel fit zijn geeft dus voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Het opstellen van een maatwerk budgetplan kan een onderdeel zijn van deze carrière coaching. De geldzorgen van de werknemer worden op deze manier inzichtelijk gemaakt én er wordt gekeken naar het inkomsten en uitgavenpatroon. Deze ondersteuning biedt de werknemer de hulp en ondersteuning die nodig is om de productiviteit op de werkvloer te kunnen waarborgen. Daarentegen kan de werkgever profiteren van een medewerker die productiever is door financieel fit te zijn.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *